Rotsundelv skole

Rotsundelv skole

Postadresse: , 9153 Rotsund

Besøksadresse: , 9153

Telefon: 77588350

Kontaktperson: Runar Heggelund, 77588350, 46444811, 42rh2907@nordreisaskole.no

Antall produksjoner: 3

  • Alle

Havets avtrykk

Visuell kunst, Trinn: 5-7
Bestillingstilbud:

​​​​​​​Dette prosjektet handler om marin plastforsøpling, marinbiologi og om å bruke kunst til å uttrykke seg.

Emma Gunnarsson og Stine Charlotte Benjaminsen kombinerer kunst og vitenskap. Emma er billedkunstner og Stine er marinbiolog. Stine forteller om hva som skjer når plasten havner i havet, om utviklingen av plastbruk i samfunnet, og om hva vi sammen kan gjøre for å hjelpe havet vårt. Emma introduserer en av de eldste fototeknikkene fra 1800-tallet, cyanotypi. Barna får lage sitt eget avtrykk av plastforsøplingen som Emma og Stine har samlet under strandryddinger. Resultatet blir et vakkert blått bilde som samtidig formidler et viktig budskap. Mens vi venter på at bildene fremkalles, tar Stine frem noen av havets skapninger og avslører deres kule hemmeligheter.

​​​​​​​Sammen skaper Emma og Stine rom for ny kunnskap, kreativitet og undring.

Staaloe

Kulturarv, Trinn: 1-4
Bestillingstilbud: Kan en liten samejente beseire den store skumle Staaloe og hans onde kone Rovtege?Dette er vår andre fortellerteater om Staaloe. Denne gangen er det en liten samejente som må bekjempe Staaloe og hans kone Rovtege for å redde seg selv og sitt folk. Staaloe er sterk og dum. Rovtege er ond og har et sugerør som
hun kan suge livet ut av folk. Den lille samejenta er smart og lur.Staaloe er en sentral mytologisk skikkelse i samisk fortellertradisjon. Han representerer alle menneskelige svakheter som vi skal lære å håndtere som barn. Derfor brukes han som representant for kaos-kreftene i verden. Samtidig er han en av «de andre», de som kommer utenfra, og som ikke forstår noe om samisk natur og tradisjon.
Med denne forestillingen om den blodtørstige Staaloe og hans onde kone, ønsker vi å gi vårt bidrag til å holde den samiske fortellertradisjonen ved live. Nå maner vi frem kjempene for å lære folkevett og forstand - Sápmis største fiender og blodsugere!"Suksess med engasjerende teater under Vrimmelfestivalen. Grusomt bra om trollet Staaloe".
Skriver Tor martin Årseth, Namdalsavisa om den første av våre forestillinger om Staaloe.

Treskjærings POP

Kulturarv, Trinn: 5-10
Bestillingstilbud: Dette er et verksted i treskjæring hvor vi arbeider med en gammel håndverksteknikk kalt kolrosing. Fokuset er å lære seg grunnleggende ferdigheter som føring av skjærejern med «styre- hånd» og «kraft-hånd». Man kommer raskt til et spennende uttrykk hvor utskjæringene "fremkalles“ med en blanding av pulverisert bark og olje. Med denne kunnskapen skaper vi et moderne pop-kunst uttrykk.Vi tar utgangspunkt i tradisjonen, men legger vekt på de kunstneriske mulighetene i teknikken. Elevene får skjære ut bilder i tre basert på egenkomponerte collager av utklipp fra aviser, magasiner & tegneserier.Kolrosing er en gammel og viktig treskjæringsteknikk innen både norsk og samisk kunsthåndverk som går ut på å risse inn et ornament i tre eller bein ved hjelp av et skjærejern for så å gni over en blanding av pulverisert bark og olje. Fargestoffet legger seg i skjærene og mønsteret blir fremhevet på en karaktersterk måte. Tradisjonelt er teknikken benyttet til akantus/dragestil eller samiske tradisjons mønster. Treskjæring har alltid vært et viktig kunsthåndverk i Norge, men er i dag på vikende front og står på riksantikvarens liste over verneverdige håndverk.Oppbygging av kursdagen:
​​​​​​​I første del av kursdagen (ca 2t) vil vi jobbe med bilder fra aviser/magasiner/tegneserier og overføre tolkninger av disse til emnet, gjerne kombinert med egne tegninger. I andre halvdel av kursdagen (ca 4t) vil vi jobbe med skjærejernet og feste utrykkene til emnet. Til sist gnir vi over pastaen av bark og olje og bildet blir «fremkallet» nesten som i et mørkerom.
Uttrykksform
Åpne filter