Tilbake
foto Christine Baglo
foto Christine Baglo
foto Christine Baglo
foto Christine Baglo

SELFrida

Bestillingstilbud:

Gjennom SELFrida skal vi bli bedre kjent med en av verdens største kvinnelige kunstnere, Frida Kahlo. Vi skal reflektere over hva en selfie og selv-iscenesettelse egentlig er og handler om. Og om hvordan smerte, motgang og fysiske defekter også kan være en styrke.

I løpet av sin relativt korte karriere malte Frida Kahlo blant annet 70 unike selvportretter – malerier som i dag går for å være noen av verdens høyest oppskattede. Frida Kahlo er også gjennom sin sterke livshistorie blitt både et globalt kunst-, mote- og feministikon.

Produksjonen SELFrida starter med en 20 minutters performance/intro (musikk, sang, projeksjon) om det turbulente livet til den meksikanske kunstneren, som sies å ha «oppfunnet selfien». Deretter følger et kreativt verksted. Der skal elevene selv skape et selvportrett – eller en selfie – ved hjelp av medfølgende rekvisitter. De kan velge å gjenskape et maleri av Frida – eller fritt kreere sin egen idé, basert på inspirasjon fra ett av Fridas malerier. 

Se utfyllende info under vedlegg på høyre side. Denne må leses før besøket. 

Lærerveiledning

Last ned:

Faglig drøfting/lærerressurser:

Målet med verkstedet er å reflektere over følgende tema:

Hvorfor tar vi selfier? Hva er forskjellen på et selvportrett og en selfie? Hvordan iscenesetter vi oss selv? Og er det virkelig oss selv vi iscenesetter – eller imiterer vi bare noen andre? Hva er originalitet og individualitet? Hvordan bli en egen «merkevare» (komme med eksempler på dette i dag) – hva innebærer det å bli en «merkevare»? Hvordan kan man bruke smerte, motgang og fysiske defekter som styrke? Hva må vi tenke på når vi legger våre egne selvportretter på nett, tilgjengelige til evig tid? Og når blir et selvportrett – eller en selfie – til kunst? ​​​​​​​

Det anbefales at klassen på forhånd ser en kort dokumentar (se lenke Who Was Frida Kahlo?), eller om mulig, filmen «Frida» (Julie Taymor, 2002) om livet til Frida Kahlo, før forestilling og verksted! Dette er temaer som egner seg særdeles godt som utgangpunkt for drøftende norskoppgaver, samfunnsfag, mental helse og kunst- og håndverksfaget.

Læreplanmål

Læreplanens overordnede del:

Kjerneelementer hentet fra læreplaner i KRLE, Samfunnskunnskap og kunst og håndtverk

  • Utforsking av eksistensielle spørsmål og svar
  • Etisk refleksjon
  • Undring og utforskning
  • Visuell kommunikasjon
  • Kulturforståelse

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Troms fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Jonas Cadena, Hanne Tveter, Antonio Torner
  • Produsent: Jonas Roman Cadena

Om kunstner / utøver / gruppe

Alle tre aktørene er erfarne aktører, som både har jobbet med ulike DKS-produksjoner og som utøvende kunstnere og artister i en årrekke.
Jonas Roman Cadena er en mexicansk billedkunstner med svært lang erfaring fra å jobbe med barn og unge, både som kunstlærer tilknyttet Asker Kulturskole og gjennom utallige kunstverksteder, kurs og kunstprosjekter, samt mer enn 150 DKS-gjennomføringer for barn og unge landet rundt med ulike produksjoner, blant annet Viva - en meksikansk maskereise, Viva - maskene danser, Pegasus med flere. Han jobber også aktivt som utøvende kunstner i Asker.
​​​​​​​Antonio Torner, trommeslager og perkusjonist fra Mexico. Han var trommeslager for den meksikanske Gloria Trevi, før han kom til Norge i 1998. Har siden gått på Musikkhøgskolen og jobbet som freelancer og fast bandmedlem i Norge innen latin-, pop og rock-sjangeren. Har medvirket på diverse CD-innspillinger og turnert mye for DKS og Rikskonsertene, og jobbet med workshops og musikkundervisning i barneskole og for ungdomstrinn. Er fast trommeslager for Hanne Tveters meksikanske band og andre de siste 12 årene.
Hanne Tveter, norsk artist innen Latin, verdensmusikk og worldjazz, med 20 års erfaring på scenen som sanger og skuespiller. Har utgitt 6 soloalbum og en barneplate. Hun turnerer i inn- og utland og har også gjennomført flere turneer for DKS tidligere, blant annet med I am nobody, who are you? for VGS og La Piñata for barneskole. Prosjektleder og instruktør for en rekke produksjoner for barn og ungdom, som Fargerik i Lørenskog og sambaprosjektet Brasileiro. Har også jobbet med musikk i Montessoriskole, Kulturskole og dirigert diverse barnekor. Driver sitt eget produksjonsog plateselskap, Musikkmakeriet.

Publikumskommentarer