Tilbake
Public Record Office
Public Record Office

Fiskebåter i bomberegn

​​​​​​​Bestillingstilbud

 Fiskebåter i bomberegn er et foredrag om sivile fiskere og frakte-mannskapers livsfarlige innsats for allierte styrker, før og under gjenerobringen av Narvikavsnittet, i mai - juni i 1940. Inntil Ivar Enoksen skrev boken Tusen glemte menn var dette et nærmest ukjent kapittel av vår krigshistorie. Sivile mannskapers innsats, ofte under angrep fra tyske fly, ble nøkkelen for transport av materiell og soldater for britiske, franske og polske styrker.  Skøytene fraktet også sårede soldater fra kampområdene til lasaretter i tryggere områder.
Sentralt i fortellingen står den britiske fenrik Patrick Dalzel-Job, som ledet et stort antall skøyter i transporten, og som sluttlig, under ordrenekt mot Royal Navy, benyttet 27 skøyter til å frakte 4500 sivile ut av Narvik før tyskerne terrorbombet byen. For dette skulle han etter felttoget stilles for Krigsrett, noe Royal Navy trakk da Kong Haakon tildelte Patrick St. Olavs orden for hans redning av sivile liv. Patrick virket seinere som hemmelig agent under commander Ian Fleming, i det tyskokkuperte Europa, og regnes som modell for fantasifiguren James Bond. Mannen ble etter krigen gift med ei jente fra Tromsø.

Ivar Enoksen traff mannen på sykeleiet, før han gikk bort, nitti år gammel.

Foredraget dekkes visuelt gjennom projisering av svart/hvitt-fotos, innkjøpt fra Public Record Office i London.

Lærerveiledning

Mål og hensikt med foredraget

Å belyse et ganske ukjent kapittel av kampene i Narvikavsnittet. Videre: Å drøfte datidas Geneve-konvensjon og det moralske aspekt ved å bryte disse lovene.  

Læreplanmål

Læreplanens overordnede del:

Kjerneelementer hentet fra læreplaner i samfunnsfag og historie:

  • Undring og utforskning
  • Perspektivmangfold og samfunnskritisk tenkning
  • Historiebevissthet
  • Utforskende historie og kildekritisk bevissthet
  • Historisk empati, sammenhenger og perspektiver
  • Mennesker og samfunn i fortid, nåtid og framtid


Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Troms fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Ivar Enoksen

Om kunstner / utøver / gruppe

Ivar Eivin Enoksen (født 15. juni 1940) er norsk journalist og forfatter. Han har virket både innen presse, fjernsyn og film. Enoksen er bosatt i Flakstadvåg på Senja.

Enoksen utga i 1993 biografien Bilder i havlys om kunstneren Dagfinn Bakke, og kom i 1999 med romanen Lanternene ved Karabiga. Han har i stor grad jobbet med materiale om Nordkalotten, noe som også omfattet kontroversielt, politisk materiale. Som ung frilansjournalist laget Enoksen i 1971 et program om den norske spionen Selmer Nilsen, som hadde arbeidet for Sovjetunionen fra 1948 til 1967 før han ble avslørt. Den gang stanset NRK Enoksens program. Det ble først vist 37 år etter at det var ferdig.

I 1988 fikk Ivar Eivin Enoksen Amandaprisen for seriemanuskriptet til Nattseilere, som gikk på NRK samme år. Enoksen har også arbeidet som lærer i filmdramaturgi.

Publikumskommentarer