Tilbake
Knut Bry
Knut Bry
Knut Bry
Knut Bry
Knut Bry
Knut Bry

Kjøkkenet (Jo Strømgren Kompani)

OPPDATERT 12.03.20: FORESTILLINGENE ER AVLYST PÅ GRUNN AV COVID 19

Fasttilbud:  

MERK: I Tromsø er dette en del fordypningsprogrammet i scenekunst til 4. trinn, så det er dessverre ikke anledning for andre trinn å melde seg på. 4. trinn må bekrefte deltakelse til dks@tromso.kommune.no. Se når din skole er oppsatt ved å åpne turnéplan til høyre.

I utkanten av en by ligger et forlatt og falleferdig hus. En dag kommer det, fra hver sin kant, to mennesker til huset. De står på hver sin side av huset og tenker "Her kan jeg bo!?"

Den ene er en gammel sjømann, som omsider har gått i land. Den andre er en foreldreløs liten jente som har rømt fra barnehjemmet. Sjømannen halter gjennom inngangsdøren. Like etter klatrer jenta inn gjennom et vindu. De møtes på kjøkkenet. Ingen av dem vet hva de skal si, men begge tenker "jeg kom først!".

Slik starter historien om hvordan disse to blir enige om å bo sammen. Det viser seg å bli litt vanskelig. Begge vil gjøre tingene på sin måte og ingen har særlig erfaring med verken hus eller kjøkken. Dessuten er de noen stabeiser, begge to!

Dette er en sprelsk forestilling som tar i bruk elementer både fra gamle tegnefilmer og fra stumfilmsjangeren. 
​​​​Med et ekspressivt fysisk formspråk, leken bruk av scenografi og lydeffekter, samt stemningsskapende trekkspillmusikk formidles en historie som både er morsom og underfundig. Tematikken kan leses på flere plan og er såpass universell at voksne kan diskutere i etterkant med barna på det nivået de selv ønsker. På overflaten er det en humoristisk historie om hvordan to svært forskjellige mennesker klarer å skape en sameksistens. Ikke bare som et kompromiss, men som en hverdagslig symbiose hvor begge blir lykkeligere enn før. De underliggende assosiasjonene er mange. De kan for eksempel gå til utfordringene med de flerkulturelle Norge og resten av verden. Eller til konflikter i ungenes egen hverdag. Målet er ikke å pådytte barna en spesifikk tolkning, men stimulere til å tenke og assosiere.

Støttet av: Spenn.no og Norsk kulturråd.

Anmeldelser:

Bramfritt på tvers-anmeldelse av Tiril B.Bjørkvold
Morsomt og originalt-anmeldelse av Mariken Lauvstad
Svært vellykket-anmeldelse av Karen F.Nystøyl

Lærerveiledning

For- og etterarbeid i klassen

Forestillingen krever i utgangspunktet ingen forkunnskaper, og vi legger opp til at det er forestillingen, den umiddelbare opplevelsen av den, og individenes assosiasjoner som er det viktige. Ideelt sett møter elevene med et åpent og nysgjerrig sinn og ønske om å oppleve noe nytt. Muligheter for videre kontekstualisering og for-/etterarbeid for de som ønsker dette, er flere. Forestillingen kan være utgangspunkt for videre oppfølging innenfor flere fag, bl.a. norsk, kunst og håndverk, gym, mat og helse.
Jo Strømgren Kompani tilbyr et enkelt program med ideer til spørsmål, temaer og aktiviteter som kan gjennomføres i etterkant av forestillingen. Spørsmål til diskusjon kan for eksempel være knyttet til ensomhet og viktigheten av å ha en venn. Hvorfor er det viktig å ha en venn? Hvordan behandler man venner? Hvilke snille ting kan venner gjøre for hverandre?
Venner skal dele med hverandre, men er det greit å for eksempel stjele noe til vennen din, som han/hun har veldig lyst på?


  Læreplanmål

  Læreplanens overordnede del:

  • Punkt 1.1 Menneskeverdet
  • Punkt 1.2 Identitet og kulturelt mangfold
  • Punkt 1.4 Skaperglede, engasjement og utforskertrang

  Kjerneelementer hentet fra læreplaner i samfunnsfag og historie:

  • Undring og utforskning
  • Identitesutvikling og felleskap

  Om utøvere og produsenter

  Norsk scenekunstbruk
  • Arrangert av: Troms fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Jo Strømgren Kompani
  • I samarbeid med: Co-produksjon: Brageteatret

  Om kunstner / utøver / gruppe

  Jo Strømgren Kompani (JSK) er et av Norges mest kjente danse- og teaterkompani. Kompaniet har turnert verden over de siste 20 årene, og forestillingene har høstet lovord og priser i nesten 60 land. JSK er blitt kjent for å skape forestillinger der de kombinerer dans og teater på en humoristisk og overraskende måte. Her tilbys samtidsforestillinger av høy kunstnerisk kvalitet som også har vist seg å fungere svært godt for et ungt publikum. Skuespillerne i denne produksjonen har alle 3-årig teaterutdanning og lang erfaring i scenisk arbeid, så vel som kommunikasjon med et ungt publikum.

  Manus, regi, koreografi og scenografi: Jo Strømgren.
  Utøvere: Ulla Marie Broch og Hanne Gjerstad Henrichsen/Ivar Sverrisson og Gunhild Hjertaas.
  Teknikere: Isak Ericson Bjørn/Reidar Richardsen.
  Voiceover: Jo Strømgren.
  ysdesign: Stephen Rolfe.
  yddesign: Audun Melbye.
  Kostymer og scenografi, tilvirkning: Dani Bekkely, Catrine Gudmestad, Lise Hagen og Hilde Skaffloth.
  Ansvarlig produsent: Vanessa Storm.
  Produksjon: Jo Strømgren Kompani.

  Co-produksjon: Brageteatret.
  ​​​​​​​Støttet av: Norsk Kulturråd Spenn.no Mer info og CV’er finnes på vår hjemmeside: www.jskompani.no

  Publikumskommentarer