Tilbake
UpNorthFilm
UpNorthFilm

iHuman

Bestillingstilbud:

Kunstig intelligens - det nye Big Bang?

Visste du at uten kunstig intelligens ville Facebook, Instagram og Google vært støv?

Noen ser på kunstig intelligens som løsning på klimakrisen, kreftgåten og hungersnød. Andre mener den er en større trussel mot menneskeheten enn atombomben.  Maskinene lærer nå selv av sine egne avgjørelser, og hastigheten på maskinene vil være 100 000 ganger så kjappe om bare få år.  Hvem taster inn hvilke koder for fremtiden vår, og hva betyr det for livet ditt? Hvordan kan vi sikre oss at maskinene kodes med algoritmer som er til det beste for menneskene og demokratiet? Bli med verden rundt og opplev innsiden av den eksplosivt voksende kunstig intelligens industrien.

iHUMAN er lagd av det prisvinnende teamet bak filmen DRONE.

Etter filmvisningen inviteres elevene til samtale med formidler.

Lærerveiledning

Ilya Sutskever er forskingsleder på Open AI, et selskap som Elon Musk har startet og som har som mål å lage kunstig intelligens som gagner samfunnet. Jürgen Schmidhuber blir kalt kunstig intelligens’ far, etter å ha oppfunnet ”Neural Networks” som revolusjonerte teknologiutviklingen. Vi følger de to ledende dataforskerne mens de jobber med å skape Super Intelligence på noen av verdens fremste forskningssentre. Michal Kosinski er en dataforsker og psykolog ved Stanford som skapte kontrovers gjennom sin forsking på ansiktsgjenkjenning. Vi følger Michal mens han skaper ansiktsgjenkjenning som kan avdekke følelser, psykologiske egenskaper, politisk retning og seksuelle preferanser. Vil ansiktsgjenkjenning bli privatlivets død? iHuman setter de karakterdrevne historiene i perspektiv med tematiske sekvenser som viser hvordan kunstig intelligens endrer livene våre og verdenen vår.

Hvilke mål og verdier programmerer vi inn i disse systemene? Hva står på spill? Hvem har ansvaret?

Filmen viser også en økende konflikt i tek-verdenen. På den ene siden hevder store selskaper som Google at vi trenger kunstig intelligens for å løse klimakrisen, kreftgåten og hungersnød. På den andre siden frykter folk som Bill Gates og Elon Musk at Kunstig Intelligens er den største trusselen mot menneskeheten. Noen sammenligner kunstig intelligens med atombomben fordi vi ikke vet hvilke potensielle krefter den innehar eller konsekvensene av denne nye teknologien.

Hva er vi på vei mot, og hva er på vei mot oss? Etter filmen er det satt av tid til spørsmål fra elevene og dialog med regissør Tonje Hessen Schei eller produsent Jonathan Borge Lie. Som både dokumentarister og foreldre er de lidenskapelig opptatt av at unge mennesker i Norge og verden skal være informert om hva som foregår slik at de kan stille de viktige og riktige spørsmålene om hvordan fremtiden skal se ut for oss som enkeltindivider og for samfunnet.

Filmen legger opp til å snakke om samfunnsmessige, politiske og filosofiske temaer som er relevante for oss alle, men spesielt for unge mennesker som lever i en tid der teknologiutviklingen raser av gårde.

Læreplanmål

Læreplanens overordnede del:

Kjerneelementer hentet fra læreplan i Samfunnsfag:

  • Undring og utforskning
  • Samfunnskritisk tenkning og sammenhenger'
  • Demokrati og medborgerskap
  • Bærekraftig utvikling
  • Identitetsutvikling og fellesskap

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Troms fylkeskommune
  • Produsent: Regissør Tonje Hessen Schei/ produsent Jonathan Borge Lie

Om kunstner / utøver / gruppe

Tonje Hessen Schei er en prisbelønt regissør som har jobbet med dokumentarer siden 1996. Med 20 års fartstid i bransjen regnes Tonje som en av de sterkeste stemmene i norsk dokumentarfilm. Filmene hennes fokuserer på menneskerettigheter, miljø, og sosial rettferdighet. Hun har et brennende engasjement for å skape endring med filmene hun lager.

Jonathan Borge Lie er produsent og daglig leder i UpNorth Film, et uavhengig dokumentarfilmselskap som produserer filmer for alle plattformer nasjonalt og internasjonalt. Jonathan har produsert filmer som ”Den norske islamisten” og ”Drone” og holder for tiden på med flere internasjonale filmer om menneskerettigher. Drone (2014), som Tonje og Jonathan henholdsvis regisserte og produserte, skapte stort engasjement og vant flere norske og internasjonale priser. Tonje har også laget de prisbelønte filmene PLAY AGAIN og Independent Intervention. Filmene har blitt vist på alle kontinenter i over 100 land, og blir brukt av skoler og universiteter verden over.

Publikumskommentarer