Tilbake
Aschehoug
Øistein Norum Monsen

Mine brødre

Fast- og bestillingstilbud:

 «Vi sees snart igjen, inshallah, kjære bror».

Hvor mye er du villig til å ofre for å bli akseptert? Finnes det alltid en vei tilbake? Adel Khan Farooqs roman Mine brødre er en brennaktuell fortelling om brorskap, ungdom og ekstremisme.

I skyggen av terrorangrepet i Paris må vanlig Oslo-ungdom bære skyld på grunn av sin religion. Syttenårige Messi fra Mortensrud blir stilt overfor valg han aldri hadde trodd han skulle få.

Gjennom spesiallaget animasjon av Shezart alias Sheraz Ali, musikk og høyt- lesning, tar forfatteren elevene med inn i en indre og ytre kamp om aksept, tro, vennskap og kjærlighet. Elevene inviteres til debatt.

Forfatter Adel Khan Farooq jobber også som journalist og dokumentarfilmskaper.
​​​​​​​Kan knyttes opp mot Tromsungdom leser i VGS. 

Lærerveiledning

Rett før påske i 2018 ble dokumentaren min Den norske islamisten vist på NRK. Jeg har fulgt provokatøren og misjonæren Ubaydullah Hussain, og prosjektet tok en brå vending da jeg filmet en 18-åring som ble arrestert på vei til Syria. Filmmaterialet ble beslaglagt, og både islamistene, jeg og min med-regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen kom i PSTs søkelys. I Fram til januar 2018 besøkte jeg rundt 70 skoler og biblioteker over hele landet for å snakke om radikalisering med ungdom. Interessen har mildt sagt vært utrolig stor både på grunn av tematikken, men også på grunn av måten jeg presenterer opplegget på. Skuespillere fra TV-serien SKAM har noen av stemmene i animasjonene jeg viser, og min erfaring er at opplegget treffer elevene rett i hjerteroten.

Læreplanmål

Læreplanens overordnede del:

Kjerneelementer fra læreplan for samfunnskunnskap:

  • Perspektivmangfold og samfunnskritisk tenkning
  • Medborgerskap og bærekraftig utvikling
  • Identitet og livsmestring

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Troms fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Adel Khan Farooq
  • Idé/opplegg: Den kulturelle skolesekken i Akershus, Norsk Forfattersentrum, Adel Khan Farooq

Om kunstner / utøver / gruppe

Forfatter Adel Khan Farooq (1991) er fra Mortensrud i Oslo. I tillegg til å ha gitt ut romanen Mine brødre,  jobber han som journalist og dokumentarfilmskaper. Han har vært med å lage Brennpunkt-dokumentaren Frivillig Tvang om det norsk-pakistanske miljøet i Norge. Farooq er også, sammen med Ulrik Imtiaz Rolfsen, aktuelle med en dokumentar om islamisten Ubaydullah Hussain, Den norske islamisten.

Publikumskommentarer