Tilbake
Marita Isobel Solberg
Marita Isobel Solberg
Trond Ansten
Trond Ansten
Trond Ansten
Trond Ansten
Trond Ansten
Trond Ansten

Treskjærings POP

BESTILLINGSTILBUD -

Dette er et verksted i treskjæring hvor vi arbeider med en gammel håndverksteknikk kalt kolrosing. Fokuset er å lære seg grunnleggende ferdigheter som føring av skjærejern med «styre- hånd» og «kraft-hånd». Man kommer raskt til et spennende uttrykk hvor utskjæringene "fremkalles“ med en blanding av pulverisert bark og olje. Med denne kunnskapen skaper vi et moderne pop-kunst uttrykk.

Vi tar utgangspunkt i tradisjonen, men legger vekt på de kunstneriske mulighetene i teknikken. Elevene får skjære ut bilder i tre basert på egenkomponerte collager av utklipp fra aviser, magasiner & tegneserier.

Kolrosing er en gammel og viktig treskjæringsteknikk innen både norsk og samisk kunsthåndverk som går ut på å risse inn et ornament i tre eller bein ved hjelp av et skjærejern for så å gni over en blanding av pulverisert bark og olje. Fargestoffet legger seg i skjærene og mønsteret blir fremhevet på en karaktersterk måte. Tradisjonelt er teknikken benyttet til akantus/dragestil eller samiske tradisjons mønster. Treskjæring har alltid vært et viktig kunsthåndverk i Norge, men er i dag på vikende front og står på riksantikvarens liste over verneverdige håndverk.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Troms fylkeskommune
  • Produsent: Ansten by Nature
  • Idé/opplegg: Oppbygging av kursdagen: I første del av kursdagen (ca 2t) vil vi jobbe med bilder fra aviser/magasiner/tegneserier og overføre tolkninger av disse til emnet, gjerne kombinert med egne tegninger. I andre halvdel av kursdagen (ca 4t) vil vi jobbe med skjærejernet og feste utrykkene til emnet. Til sist gnir vi over pastaen av bark og olje og bildet blir «fremkallet» nesten som i et mørkerom.

Om kunstner / utøver / gruppe

Trond Ansten er utdannet billedkunstner ved Kunstakademiet i Karlsruhe, Tyskland og Tromsø Kunstakademi. Han mottok diplom (tilsvarende master) i 2015. Fra han var 4 år gammel har han alltid jobbet aktivt som treskjærer og lært seg alle de nordiske utskjæringsteknikkene før han gikk over til egne uttrykk og ideer. Ansten jobber nå aktivt med ulike uttrykk i tre i tillegg til andre medier som film, installasjoner og fermenteringskunst. Han bor fast i Tromsø og har studio på Troms Fylkeskultursenter.

Publikumskommentarer