Tilbake
NTRM / Wikslund

Finsk fare

Vi befinner oss i ei kvensk bygd i Nord-Troms i 1936. Fornorskningen mot kvenene har pågått i flere tiår. Kvensk er fremdeles dagligspråket og myndighetene er bekymret. Skulle Finland ekspandere vest? Vil da kvenene stille seg på norsk side? Kvenene er en sikkerhetspolitisk trussel, hevder mange av landets aviser – og flere innenfor regjeringen er enige. Det iverksettes tiltak. I det stille samles det opplysninger om enkeltpersoner og bygdefolk.

Finsk fare er en dramatisering av hendelsene på 1930-tallet. Hvordan ei bygd står opp mot statsmakten og øvrigheten, samtidig som de selv forsøker å finne ut av hva det vil si å være norsk. Må man slette alle spor av kvensk kultur? Er man dårligere nordmenn fordi man snakker et annet språk? Gjennom musikk, alvor og humor formidles historien som viser de ulike sidene ved fornorskningen, og hvordan dette satte sine preg på folket, kulturen og språket til kvenene.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Troms fylkeskommune
  • Produsent: KultNett AS
  • Idé/opplegg: Kultnett v/Lise Brekmoe

Om kunstner / utøver / gruppe

Nikolai Äystö Lindholm :(vokal, klarinett, faggot, perkusjon) kommer fra en klassisk musikalsk bakgrunn, men har i de senere årene arbeidet mye med folkemusikken fra Tornedalen og Sverige. Han har også vært del av flere produksjoner, deriblant «Minnet går» - et tverrkunstnerisk prosjekt om gruvedriftas konsekvenser, samt som musiker og skuespiller i Landsbyspelet/kyläpeli i Nordreisa i 2017.
Daniel Wikslund:(vokal, trekkspill og fele) er Sverige nordligste riksspelmann på fele og har arbeidet med tradisjonsmusikk fra Tornedalen, Norge, Sverige og Finland. De siste to årene har han gjort seg bemerket som en av hovedkarakterene i tv-serien Bastubaletten og turnerer i hele Sverige med et teaterstykke basert på serien.
Ørjan Steinsvik : fagutdannet skuespiller med en bachelor i Drama og teater fra Høyskolen i Volda og en treårig fagskoleutdanning i skuespill for film og Tv fra Norsk Skuespillerinstitutt. Han har jobbet med kvensk teater i flere år, med særlig fokus på egne produksjoner inspirert av kvenske fortellinger og eventyr.
Inger Birkelund: har gjennom en årrekke formidlet kvensk kultur og historie gjennom sin bedrift Ihana! og som historieforteller. Hun har også medvirket i flere forestillinger, deriblant Kaffekopp og Salmebok, Rallar og Bus og
landsbyspelet/kyläpeli Mun Kultani.

Publikumskommentarer