Tilbake
Johannes Muller
Johannes Muller

Salangsverket - et industrieventyr - Sør Troms Museum

Bestillingstilbud:

 Bli med på en reise tilbake til den lokale industrielle revolusjonen! Salangsverket ble bygget opp ved det forrige århundreskiftet. Det ble foredlet jernmalm som ble eksportert til utlandet. Det medførte nye, store bygninger, tilflytting av arbeider, og man fikk butikker og elektrisitet. Industrieventyret ble likevel svært kortvarig med drift kun fra 1907-1912. I dag er det bare ruiner igjen.

I dette opplegget får elevene lære mer om da den industrielle revolusjonen kom til Salangen og hvilke konsekvenser dette fikk for lokalsamfunnet. De vil også få arbeidsoppgaver knyttet til temaet. Første stopp vil være Lundbrygga. Deretter drar vi ut og ser på ruinene som står igjen etter Salangsverket på Langneset i dag.

Lærerveiledning

Last ned:
Utfyllende informasjon om aktiviteten

I et eget vedlegg beskriver Sør-Troms Museum mer detaljert hva elevene skal delta på, og hvilket utbytte de kan forvente å få under besøket. 

Læreplanmål

Læreplanens overordnede del:

Kjerneelementer hentet fra læreplaner i samfunnsfag og historie:

  • Perspektivmangfold og samfunnskritisk tenkning
  • Historiebevissthet
  • Utforskende historie og kildekritisk bevissthet
  • Mennesker og samfunn i fortid, nåtid og framtid

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Troms fylkeskommune
  • Produsent: Sør Troms Museum

Publikumskommentarer

mordiPublisert av: anonym (klasse - kuk) – 27.5.2019 12:45
salangsverket er mitt hjem jeg forbyder dere å gå inn ellers så saksøker jeg staten og får penge til å renpusse mitt hjemPublisert av: anonym (klasse - ) – 27.5.2019 12:48