Troms fylkeskommune
Postadresse: Pb 852, 9488 Harstad
Besøksadresse: Havnegata 2, 9400 Harstad
Telefon: 77 78 86 65 • Nettsted: http://troms.ksys.no
Kontaktperson:
Blekkhuset - Bestillingstilbud
Produksjonsliste
Program

Blekkhuset - Bestillingstilbud

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

I vår tid har den skriftlige kommunikasjonen gjennomgått en stor forvandling: Fra håndskrift til tastetrykk. Men er det kvaliteter i håndskriften som vi går glipp av i vår digitale tidsalder?

Sammen med elevene utforsker kunstnerne den sanselige opplevelsen og gleden av håndskriften som kunstform. Elevene vil få et glimt inn i bokstavenes historie og et praktisk lynkurs i kalligrafi, som er kunsten å forme bokstaver. De får eksperimentere med ulike skriftformer og skriveredskaper, male monogrammer og skrive brev på vakkert brevpapir og forsegle konvolutter. For mer informasjon om prosjektet se bloggen: https://blekkhusetblog.wordpress.com

www.evabakkeslett.com

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Troms fylkeskommune

Om kunstner / utøver / gruppe

Kunstnerne Elisabet Alsos Strand og Eva Bakkeslett har tatt initiativ til dette prosjektet som har vært utført i DKS Nordland i 2013, 2014 og 2015/16. Kunstnerne har begge bakgrunn og interesse for skrift. Elisabet er grafiker og har både utdanning og erfaring i kalligrafi og bokbinderi. Eva er billedkunstner og filmskaper og har hatt interesse for kalligrafi fra barndom. Hun har flere kurs og mye erfaring på området. De har begge lang erfaring av formidling til barn og unge gjennom undervisning i kulturskolen og flere DKS prosjekt.

Multimedia og vedlegg

Bilder

Blekkhuset
Foto: Eva Bakkeslett
Blekkhuset
Foto: Eva Bakkeslett

Publikumskommentarer:

Navn:
Skole:
Klasse:
Kommentar:
Visuell kunst
Trinn: 5 - 7
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Mona Aas Johansen, tlf. 77 78 86 56
mona.aas.johansen@tromsfylke.no
Kontaktperson utøver
Eva Bakkeslett, tlf. 91 36 69 84
bakkesle@online.no
Programlengde
225
Maks publikumsantall
25
Arena / rom
Skolen
Workshop
Blekkhuset handler om skrivekunstens estetikk. I vår tid har den skriftlige kommunikasjonen gjennomgått en forvandling. Fra håndskrift til tastetrykk. Vi skriver ikke lenger for hånd. Det går for sakte. Vi sender SMS, Twitter, Facemelding eller eposter. Men er det kvaliteter i å forme bokstavene for hand som vi går glipp av i vår digitale tidsalder? Nyere forskning tyder på at det er en stor sammenheng mellom hukommelse og håndskrift. Vi husker bedre og forstår bedre når vi skriver for hånd.Bokstavenes estetikk og historie er kvaliteter som barn sjelden får møte i dag. I dette verkstedet gir vi en innføring i bokstavenes opprinnelse og utforsker kunsten å forme bokstaver med primitive men vakre redskaper og teknikker som bredpenn, gåsefjær og blekk. Sammen med elevene utforsker vi den sanselige opplevelsen og gleden av håndskriften som kunstform. Elevene får et glimt inn i skriftspråkets historie og et praktisk lynkurs i kalligrafi, som er kunsten å forme bokstaver. De får eksperimentere med ulike skriftformer og skriveredskaper og male monogrammer. Videre utforsker vi det sanselige ved et håndskrevet brev; papiret, pennen det er skrevet med, den vakkert forede konvolutten som limes igjen med spytt og forsegles med rød lakk.Til inspirasjon har vi med en gammel koffert med en mobil utstilling med blekk i vakre farger, et gammelt brevskrin med gamle brev, forede konvolutter, fyllepenner og forseglingslakk, bredpenner og gåsefjær, bøker om skriftens historie, plansjer med sirlig utformede bokstaver og ulike skrifttyper, papyrusrull og trekkpapir.Vi har laget en Blekkhuset blogg som følger prosjektet. Dette er en fin brobygger mellom det håndskrevne og det digitale. Her legger vi ut inspirasjon til håndskrift, brevskriving, refleksjoner og bilder fra elevenes arbeid underveis. Bloggen er også nyttig i forhold til gode ideer til forberedelse og etterarbeid og vil derfor være et verktøy som også kan brukes av andre. 
Bærehjelp
Nei
Oppriggingstid
60 min.
Nedriggingstid
45 min.
Arrangører
Arrangert av:
Troms fylkeskommune