Troms fylkeskommune
Postadresse: Pb 852, 9488 Harstad
Besøksadresse: Havnegata 2, 9400 Harstad
Telefon: 77 78 86 65 • Nettsted: http://troms.ksys.no
Døgnrytme
Produksjonsliste
Program

Døgnrytme

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Har dere noen gang fundert over hva døgnrytmen er?

Har dere tenkt på at et år er delt opp i 52 uker, 365 dager, 8760 timer, 525.600 minutter og 31.536.000 sekunder? At hvert døgn er 24 timer, som er 1.440 minutter, som igjen er 86.400 sekunder? Alt dette går i rytme, rundt og rundt. Månen går rundt jorden og jorden rundt solen.

Vi starter året med vinter og mørketid, som går over i vår mens solen gradvis kommer tilbake. Når sommeren kommer er solen her hele døgnet, og går ikke ned. Det blir mørkere og mørkere mot høsten, som vi er inne i nå, mens vi ender opp igjen med vinter og mørketid, før vi begynner samme runde rundt sola igjen ved nyttår.
En fast rytme, sekund for sekund, minutt for minutt og time for time.

Alle organer i kroppen har en egen klokke, men «leverklokken» og «hjerteklokken» tikker ikke alltid i takt. De må styres av en dirigent i hjernen som får orkesteret av kroppens organer til å spille i takt.
Hvilken rytme har polarnatta, måneskinnet og vinden? Hva med den arktiske våren, hvilken rytme vokser steinrosen i? Hvilken kraft har lyset, og har den sin egen rytme? Kan man fange rytmen til det dansende nordlyset?

Alle disse spørsmålene forsøker vi å svare på i konserten Døgnrytme, gjennom musikk, video og visuals. Vi har også fått hjelp av skolene til å besvare disse spørsmålene, kanskje vil dere kjenne igjen noe av det som blir presentert på scenen.

Duoen Jakop Janssønn og Aleksander Kostopoulos var ungkunstnere ved Festspillene i Nord-Norge i 2016, og nå har dette blitt til en egen skolekonsert. Med Døgnrytme får elevene en audiovisuell konsert med vokal, elektronika og perkusjon som lar musikken utforske nordboernes egen døgnrytme.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Troms fylkeskommune
  • Produsent: Kjersti Melkiorsen, Troms fylkeskommune i samarbeid med utøverne.

Om kunstner / utøver / gruppe

Jakop Janssønn er født 11.07.1986 og kommer fra Tromsø. I 2011 fullførte han bachelor i utøvende jazz ved Norges Musikkhøgskole og har siden studert komposisjon. Våren 2015 fullføres en mastergrad innenfor utøvende jazzslagverk i duo, sammen med Jørn Øien. Jakop er en allsidig jazztrommeslager som er brukt i en rekke nordnorske og Oslobaserte band som Avantgong, Papirfly, Elin Rosseland kvintett, Hallgeir Pedersen trio, Nordic Namgar og Elle Marja Eira. Han har siden 2011 vært fulltidsmusiker og figurert i syv album, skrevet bestillingsverk for festivaler og produsert filmmusikk for spillefilm og kortfilmer. I tillegg har han turnert på en rekke festivaler i 9 land og spilt med blant andre Eivind Aarset, Tomas Stanko, Nils Økland, Dominic Di Piazza, Thomas Strønen, Arkhady Shikloper, Bjørn Vidar Solli og Knut Reiersrud for å nevne noen.

​Aleksander Kostopoulos er født 21.05.1987 og kommer fra Bodø. Studerte ved Musikkonservatoriet i Tromsø fra 2007 – 2011 og flyttet til Oslo sommeren 2011 og har siden da vært fulltidsmusiker. Har spesialisert seg på bredde, men med høyt fokus på egenart og eget uttrykk. Spiller i rockeduoen Pil & Bue og i (skogs) visepop-duoen Steinkast. Har i tillegg jobbet med artister som Adjagas, Moddi, Mari Boine, Jørn Hoel, Bjørn Eidsvåg, Jonas Fjeld, Marthe Valle, Anneli Drecker, Loreen m.fl.

Har turnert i 12 forskjellige land, i tillegg til en rekke tv- og radioprogrammer.


Medvirkende

  • Jakop Janssønn (Slagverk og elektronikk), , 918 79 437
  • Aleksander Kostopoulos (Slagverk og elektronikk)
  • Martin Nyvold (Lyddesigner)
  • Peter Knutsen (Live visuals)

Multimedia og vedlegg

Bilder

Døgnrytme
Foto: Daniel Mikkelsen

Video/Lyd

Publikumskommentarer:

1

3.og 4.klasse likte forestillingen veldig godt. Vi likte at musikken og rytmen forandret seg og at bildene passet til. Det var veldig fint når de brukte stemmen sin sammen med musikk og bilder. Konserten hadde passelig varighet, men vi ville likt å vært enda lengre. Takk for besøket, hilsen oss i 3. og 4. klasse ved Berg skole.
Skrevet av (Berg skole, 3. og 4. trinn) - 25.10.2017 12:53

2

Dette sa 1.-2.trinns-elevene spontant etter forestillingen: Overrasket over hva de hadde fått til med bruk av lyd og bilde. Musikken passet til bildene. Himmelen forandret seg hele tiden. Likte det røde bak på lerret. Nordlyset var best. Fint med barnetegninger Vi hørte lyd av hval. Så fugler på himmelen. Mange forskjellige årstider var vist gjennom lyd og bilder. Det var mest vinter. Det var masse rytmer. Flere av elevene sa at de fikk lyst til å bevege seg under forestillinga. Glad følelse. Noen triste følelser.
Skrevet av 1.-2.trinn (Berg skole, ) - 26.10.2017 14:48
Navn:
Skole:
Klasse:
Kommentar:
Musikk
Trinn: 1 - 7
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Kultur i Troms ved

Kjersti Melkiorsen, tlf: 77 78 86 66
kjersti.j.melkiorsen@tromsfylke.no
Hanne Mikalsen, tlf. 77 78 86 64
hanne.mikalsen@tromsfylke.no
Kontaktperson utøver
Jakop Janssønn, , 918 79 437
Programlengde
40 min
Maks publikumsantall
150
Arena / rom
skolen
Bærehjelp
4-6 sterke elever
Oppriggingstid
60 min.
Nedriggingstid
40 min.
Må blendes
Ja
Merknad for spillested
Utøverne trenger et bord, ikke mindre enn 80x50 cm og tilgang på gardintrapp/trappestige med 8 trinn.
Merknad
Blending! Viktig at rommet hvor konserten skal være mørklegges mest mulig. Vinduer må tildekkes, dette må gjøres klart på forhånd før musikerne kommer. 
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
Troms fylkeskommune
Produsent:
Kjersti Melkiorsen, Troms fylkeskommune i samarbeid med utøverne.
Medvirkende
  • Jakop Janssønn (Slagverk og elektronikk)
  • Aleksander Kostopoulos (Slagverk og elektronikk)
  • Martin Nyvold (Lyddesigner)
  • Peter Knutsen (Live visuals)